Determine the answer by using rounding strategies.

6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

6:25 + 2 hours = 8:25

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

8:25- 5 Minutes = **8:20**And now we know the elapsed time!

Answers

ex. **9:10**

1. _____

2. _____

3.

4.

5.

6.

7. _____

8.

9. _____

10. _____

11. _____

12. _____

13. _____

14. _____

15. _____

16. _____

17. _____

18. _____

19. _____

20. _____

Ex) 7:15 + 1 hour and 55 minutes = 9:10

- 1) 1:10 + 2 hours and 55 minutes =
- 2) 2:00 + 2 hours and 55 minutes =
- 3) 4:35 + 1 hour and 50 minutes = _____
- 4) 1:30 + 3 hours and 50 minutes = _____
- 5) 2:20 + 2 hours and 55 minutes = _____
- 6) 1:10 + 3 hours and 50 minutes = _____
- 7) 7:40 + 1 hour and 55 minutes = _____
- 8) 1:30 + 2 hours and 55 minutes = _____
- 9) 5:30 + 1 hour and 50 minutes =
- 10) 2:35 + 3 hours and 55 minutes =
- 11) 8:55 3 hours and 55 minutes =
- **12**) 9:35 2 hours and 55 minutes = _____
- **13**) 5:25 3 hours and 50 minutes = _____
- **14)** 4:40 2 hours and 50 minutes = _____
- **15**) 8:20 3 hours and 50 minutes = _____
- **16**) 11:10 3 hours and 50 minutes = _____
- 17) 8:00 1 hour and 50 minutes = _____
- **18**) 5:25 2 hours and 55 minutes = _____
- **19**) 4:00 2 hours and 55 minutes = _____
- **20**) 10:05 3 hours and 50 minutes =



Answer Key

Determine the answer by using rounding strategies.

6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

6:25 + 2 hours = 8:25

Name:

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

8:25-5 Minutes = 8:20

And now we know the elapsed time!

Ex) 7:15 + 1 hour and 55 minutes = 9:10

- 1) 1:10 + 2 hours and 55 minutes = 4:05
- 2) 2:00 + 2 hours and 55 minutes = 4:55
- 3) 4:35 + 1 hour and 50 minutes = 6:25
- 4) 1:30 + 3 hours and 50 minutes = 5:20
- 5) 2:20 + 2 hours and 55 minutes = 5:15
- **6)** 1:10 + 3 hours and 50 minutes = 5:00
- 7) 7:40 + 1 hour and 55 minutes = 9:35
- 8) 1:30 + 2 hours and 55 minutes = 4:25
- 9) 5:30 + 1 hour and 50 minutes = 7:20
- 10) 2:35 + 3 hours and 55 minutes = 6:30
- 11) 8:55 3 hours and 55 minutes = 5:00
- **12**) 9:35 2 hours and 55 minutes = 6:40
- 13) 5:25 3 hours and 50 minutes = 1:35
- **14)** 4:40 2 hours and 50 minutes = 1:50
- 15) 8:20 3 hours and 50 minutes = 4:30
- **16**) 11:10 3 hours and 50 minutes = 7:20
- 17) 8:00 1 hour and 50 minutes = 6:10
- **18**) 5:25 2 hours and 55 minutes = 2:30
- **19**) 4:00 2 hours and 55 minutes = 1:05
- **20**) 10:05 3 hours and 50 minutes = 6:15

Answers

- Ex. **9:10**
- ₁ 4:05
 - **4:55**
- **6:25**
- **5:20**
- 5. **5:15**
- **5:00**
- 7. **9:35**
- 8. **4:25**
- 9. **7:20**
- 10. **6:30**
- 11. **5:00**
- 12. **6:40**
- 13. **1:35**
- 1:**50**
- **4:30**
- 16. **7:20**
- 17. **6:10**
- 18. **2:30**
- 1:**05**
- 20. **6:15**